Merkür'ün Güneş ile Yerküre arasından geçeceği 11 Kasım'da TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde tek teleskoptan gerçekleştirilecek gözlem YouTube'dan canlı yayınlanacak.
Güneş Sistemi'nin en küçük gezegeni Merkür, 11 Kasım Pazartesi Güneş ile Dünya'nın arasından geçecek. Antalya'da bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi de bir aktiflikle bu gök hadisesini halkla buluşturacak. Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde saat 15.40'tan itibaren, Güneş ufka inip doğal nedenlerden ötürü görülemez duruma gelene kadar aktiflik sürecek.
Youtube'dan canlı yayın
Bu sırada TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi mütehassısları, iştirakçileri bilgilendirecek. Bilim Topluluk Merkezi'ndeki tek teleskoptan yapılacak gözlem “https://www.youtube.com/c/TÜBİTAKUlusalGözlemevi” adresinden canlı izlenebilecek.
Bir sonraki geçiş 2032'de
Güneş'e en yakın gezegen Merkür, en son 9 Mayıs 2016'da benzeri bir geçişi yapmıştı. Merkür, ortalama bir yüzyılda 13 sefer Güneş'in önünden geçiyor. Bir sonraki geçiş 13 Kasım 2032'de olacak. Başkaca pazartesi günü Merkür, Dünya'ya 101 milyon kilometre uzaklıkta olacak.
Güneş tutulması gözlükleriyle dahi görülemiyor
Merkür'ün geçişi, Kuzey ve Güney Amerika, Antarktika, Garp Afrika ve Atlantik Okyanusu'nda külliyen, Türkiye'de ise öğlenden sonra başlayıp gün batımına kadar gözlemlenebilecek.
Laf konusu gök hikayesi, Güneş tutulması gözlükleri kullanılsa bile çıplak gözle takip edilemeyecek. Geçiş sırasında Merkür, 1 liranın 500 metre uzaklıktan görünüşü kadar küçük olacak. Bu nedenle Güneş'te bir ışık azalması meydana gelmeyecek.