Ekonomik buhranın boyutlarının giderek ağırlaştığı Sudan’da, nisan ayında yıllık pahalılığın yüzde 98,81’e çıktığı açıklandı.
Sudan Merkezi İstatistik Kurumu, nisan ayında pahalılığın bir evvelki aya orantıyla yüzde 17,17 yükseldiğini duyurdu. Buna nazaran, mart ayında yüzde 81,64 olan yıllık pahalılık ise nisanda yüzde 98,81’e yükseldi.
Merkezi İstatistik Kurumu, tüm yiyecek ve içecek kümeleri, bilhassa yağ, et, şeker, bakliyat ve yakıt bunalımına bağlı tüp ve ulaşım fiyatları ile kömür ve odun fiyatlarındaki kıymetli artışların enflasyondaki yükselişin nedenleri arasında mekan aldığını belirtti.
Sudan iktisadı, son devirde yüksek pahalılık, para ünitesi cüneyhin dolar önünde çok bedel kaybetmesi, nakit para ezası yaşanması üzere nedenlerden ötürü çetin bir periyottan geçiyor.
Petrol zengini Güney Sudan’ın ayrılması ekonomik istikrarları bozdu
Güney Sudan’ın 2011’de referandumla ayrılmasının akabinde petrol gelirlerinin yüzde 80’ine yakınını kaybeden Hartum hükümeti, o devir girdiği ekonomik buhrandan şimdi kurtulamadı.
Sudan’da 19 Aralık 2018’de hayat pahalılığı nedeniyle başlayan şovların devlet umumunda rejim aksiliğine dönüşmesi üzerine ordunun 11 Nisan 2019’daki müdahalesiyle 30 yıllık Ömer el-Beşir devri sona ermişti.
Devlet, rejim ve hükümet değişikliğine gitse de ekonomik bunalımdan bir türlü kurtulamadı.
AA
—
SonDakikaHaberlerii