Meskende karantinada vakit planlaması nasıl yapılmalı
- Hususî İçerik
- 30.04.2020 – 17:53
Global koronavirüs salgını nedeniyle birçoğumuz, tüm gününü konutta geçiriyor. Haftaları konutta karantinada geçirme fikri sizi hâlâ korkutuyor yahut endişelendiriyor olabilir. Lakin, yalnızca devir geçsin diye değil, tıpkı vakitte siz ve tüm aile üyeleriniz için bu devranı keyifli hale getirmek için birçok şey yapabilirsiniz. Bu, çocuklarınızla sevgiyle hatırlayacağınız unutulmaz bir devir olabilir.
Şu anda gereksiniminiz olan şey, ayaklarınızı sıkıca konumda tutacak günlük bir rutin, bir program.
Bu süreç birinci başta uğraş gerektirebilir, ama vazgeçmeyin, ailenizle birlikte günlük rutininize süratli bir formda alışabileceksiniz.
Alışılagelmiş kurallarda günlük programlar mektep, iş, spor, faal olduğumuz farklı kümeler, topluluk aktiflikleri etrafında şekilleniyordu. Fakat, bu yine gerçekleşene kadar, hane karantinasında istikrarlı bir rutin oluşturmamız gerekiyor.
SAHIH HENGAM PLANLAMASI İÇİN İPUÇLARI
– Evdekilerle birebir vakitte kalkın, münasebetli devranda uyumaya gidin.
– Çok argümanlı gayeler belirlemeyin.
– Programı planlamak için biraz devir ayırın. Bu yorucu bir aktiflik üzere görünebilir, gelgelelim aslında günlük ömrünüzü düzenlemenizi kolaylaştıracaktır.
– Evladınızın gelişimi için büyük değer taşıyan bir güvenlik ve öngörülebilirlik duygusu sağladığından, evlatlarınıza da rutin oluşturmalarına yardımcı olun.
– Evlatlarla birlikte aile aktiflikleri planlayın. Çocuklarınızla konuşun ve bir program yapın ve görünür bir tarafa koyun.
– Her zamanki çalışma/mola sürelerinize sadık kalın.
– Konuttan çalışıyorsanız, çalışabileceğiniz bir mahal seçin. Meskenin o kısmını “iş yeriniz” yapın ve birebir şeyi evladınız online eğitim alıyorsa uygulayın.
– Alıştığınız üzere, öğünlerinizi makul devirlerde yiyin.
– Küçük evlatlarınız varsa, etkinliklerinizi büyük bloklar mahalline birkaç kısa aktiflik devri olarak planlayın.
– Programı evladınıza nazaran uyarlayın. Evladınızın neyi sevdiğini ve neye muhtaçlığı olduğunu en güzel bilirsiniz. Sınırlı bir faaliyeti ne kadar vade yapabileceklerini biliyorsunuz. Ortak faaliyetleri, evladınızın kendi başına yapacağı faaliyetlerle birleştirin.
– Evlatların dijital cihazları (cep telefonları, tabletler, bilgisayarlar) tasarrufunu sınırlayın. Bunları akıllıca bir araç olarak kullanın, evladınıza armağan yahut ceza olarak yansıtmayın.
– Evladınız gün boyunca uyumuyorsa, ortak programın öğlenden sonra kısmına “dinlenme zamanı” ekleyin.
– Bir ebeveyn olarak sizin de dinlenmeniz değerlidir. Gün boyunca çalıştınız ve artık oturmanız gerekiyor, kendinize münasip mola mühletinin uzunluğunu belirleyin.
– Evladınızın gereksinimlerine her devir yanıt verirken, ara vermeden ebeveynlik yapmak, münhasıran küçük evlatlarınız varsa son kademe yorucu olabilir. Kendinize vakit ayırın ve biraz dinlenin. Etrafınızdaki karışıklıktan telaş etmeyin, konutu paklığı bekleyebilir.
– Evlatları yaşlarına ve yeteneklerine makul olarak aklık faaliyetlerine dahil edin. Birlikte yaptığınız etkinlikler evlatların bir topluluk duygusu ve muhtaçlık duyma hissi geliştirmeleri için değerlidir.
– Konutta kalmak, ortak bir kitap okuma vakti için harika bir fırsattır. Tüm hane halkı üyeleri kendi kitaplarını okuyarak birlikte hengam geçirebilir.
– Birlikte bir sinema izlemek gün ahir ortak bir aktiflik olabilir.
– Esnek olun, programa her hengam harfiyen uymak zorunda değilsiniz, bazen günü akışına bırakın. Evlatların düzgün devir geçirdiği bir dilimde, program atıştırmalık devri olduğunu söylediği için onları bölmeyin.
– Meskende kalmak ayrıyeten evladınızın şimdi yapmadıysa kendi başına oynama becerisinde ustalaşması için kusursuz bir devirdir. Dikkat dağıtıcı olabileceğinden cep telefonu tasarrufunu sınırlayın. Örnek olarak siz, cep telefonunuzda dah az devir harcayın.
Bunlar dehşet durumlar. Eksiksiz olmanıza gerek yok. Yalnızca elinden gelenin en düzgününü yapın. Bu süreç sonsuza kadar sürmeyecek, bir noktada sona erecek ve hayat sıradana dönecektir.
Hayat meskene sığar. Hanede kal, sağlıklı kal Türkiye!