İnşaat Gereçleri Sanayi Bileşik Endeksi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının tesirleriyle martta en düşük seviyesini görmesinin akabinde, Nisan’da da düşüşünü sürdürerek yeni bir dip seviyeye geriledi.
Türkiye İnşaat Gereci Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Gereçleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Nisan sonuçları açıklandı.
Buna nazaran, dip seviyelerden toparlanma eğiliminde iken Nisan ayında 3,55 puan düşerek 67,89 puana gerileyen Bileşik Endeks, yeni bir dip ile karşılaştı. Nisan ayındaki bu düşüşle endeks, ölçülmeye başlandığı Ağustos 2013’ten bu yana en düşük seviyesine indi.
Bileşik Endeks bundan evvel en düşük seviyesini 71,44 puan ile martta görmüştü. Mart ve Nisan aylarında üst üste aylık düşüşler gösteren Bileşik Endeks’teki gelişmeleri, bir müddet daha Kovid-19 salgının seyri ve muhtemel tesirlerinin belirleyeceği öngörülüyor.
– Faaliyetlerde en yüksek aylık daralma Nisan’da yaşandı
İnşaat materyalleri endüstrisinde faaliyetler geçen ay son yılların en sert aylık düşüşünü gösterdi.
Salgının yarattığı tesirlerin büsbütün hissedildiği Nisan’da fabrikaların, ihracat pazarlarının ve satış kanallarının büyük ölçüde gizli olması nedeniyle faaliyetler dip seviyede gerçekleşti.
Bir evvelki aya nazaran 6,3 puan gerileyen faaliyetler Ağustos 2013’ten bu yana kaydedilen en düşük seviyesini gördü. Yurtiçi satışlarda Nisan ayında kuvvetli bir gerileme oldu.
Pazarların büyük ölçüde saklı olması ihracattaki sert düşüşte tesirli oldu. Üretimde de geçen ay yüksek bir gerileme yaşanırken, tesislerin saklı kalması sebebiyle cirolar, iç satışlar ve ihracattaki düşüşe bağlı olarak değerli ölçüde geriledi.
– Inanç Endeksi’nde gerileme Nisan’da yavaşladı
Inanç Endeksi, geçen ay Kovid-19 salgınının yarattığı telaş ve meçhullükten etkilenmeye devam ederken, marta nazaran daha sonlu bir gerileme yaşadı ve itimat seviyesi bir evvelki aya kıyasla 2 puan geriledi.
Endeks, son aylardaki kademeli toparlanmasına mart ve Nisan aylarında ara verdi. İnşaat koluna ve inşaat gereçleri endüstrisine ait inançta de sonlu bir düşüş yaşanırken, yurt içi pazarlarda inanç de Nisan ayında geriledi.
Bu devirde tek sert düşüş ihracat pazarlarına olan inançta yaşandı. Kovid-19 tesiri ile Inanç Endeksi’nde gerçekleşen bozulmalar Nisan ayında ihracat pazarları hariç başka alt ögelerde yavaşladı.
– Beklentiler bir mühlet daha salgının tesirlerine bağlı kalacak
Beklenti Endeksi’nde mart ayında yaşanan sert düşüşün akabinde geçen ay daha yavaş bir gerileme gerçekleşti.
Beklentilerde belirleyici öge, Kovid-19 salgınının yarattığı kaygılar ile iç ve dış pazardaki tesirler oldu. Faaliyetlerdeki yüksek oranlı daralma da beklentileri bozdu. Geçen ay, bir evvelki aya nazaran 2,7 puan gerileyen Beklenti Endeksi son yılların en düşük seviyesine indi.
Gelecek üç ayın yurt içi siparişleri, ihracat siparişleri ve bu aylara ait üretim beklentisi de Nisan’da düştü. Yurt içi ve ihracat siparişlerindeki sert düşüşler ile üretim beklentileri zayıfladı.
Salgının seyri, alınan tedbirler, faaliyetler ve harcamalar üzerindeki tesirler ile sıradanlaşma planları yakından izlenirken, beklentilerdeki gelişmelerin bir mühlet daha salgının seyrine ve tesirlerine bağlı kalacağı öngörülüyor.
AA
—
SonDakikaHaberlerii