Dolar göstergesi, koronavirüs pandemisinin global iktisada tesirlerine ait telaşlar ve ABD ile Çin arasındaki gerginliğin yerkürenin rezerv parasına yönelik talebi artırmasıyla birlikte haftalık yararına yöneldi.
Doların değerli piyasa paraları önündeki bedelini ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi (BBDXY), Nisan sonundan bu yana en güçlü beş günlük yükselişine yöneldi. Asya Kalkınma Bankası’nın pandeminin maliyetinin, global GSYİH’nin neredeyse yüzde 10’una denk gelen 8.8 trilyon dolar olduğunu belirtti.
Çin’de sanayi üretimi Nisan’da virüs salgınından beri birinci kere artış kaydetti. Perakende satışlar beklenenden ziyade düştü. ABD’de Perşembe günü açıklanan donelere nazaran işsizlik haklarından yararlanma müracaatında bulunan ABD’lilerin sayısı arka arda sekizinci haftada da milyonları buldu.
Sydney’de St. George Bank baş ekonomisti Janu Chan, “Herkes toparlanma konusunda hala çok temkinli ve inançlı varlık olarak biraz dolara yönelim var. Son doneler epey müthişti. Bu nedenle inançlı varlıklara biraz talep oluyor.” dedi.
BBDXY yüzde 0.1 yükselerek haftalık yükselişini yüzde 0.6’ya taşıdı. ABD’de 10 yıl vadeli Kaynak tahvillerinin getirisi Perşembe günü 3 baz puan düşmesinin akabinde 1 baz puan artarak yüzde 0.63 oldu.
ABD Yöneticisi Donald Trump, Fox Business Network mülakatında doların güçlü olduğunu ve güçlü bir para ünitesine sahip olmak için mükemmel bir hengam olduğunu söyledi. Başkaca ABD Lideri şu anda Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile görüşmek istemediğini söyledi.
Dolar/yen paritesi 107.26’da ziyade değişmedi. Parite bu hafta yüzde 0.6 yükselerek beş haftalık düşüşü noktalamaya hazırlanıyor. Avustralya Doları/ABD Doları 0.6463’te çokça değişmedi ve bu hafta yüzde 1 düştü. Yeni Zelanda Doları yüzde 0.1 düşüşle 0.5996 oldu. Parite bu hafta yüzde 2.3 geriledi.
—
SonDakikaHaberlerii