Korona virüs salgını, tüm yerkürede olduğu üzere Türkiye’de de geniş mealde kuvvete olan talebi sarih biçimde düşürdü. Salgına karşı alınan tedbirler kapsamında milyonlarca vatandaş, farz olmadıkça hanesinden çıkmıyor. İşini, konuttan yürütüyor.
Bu gelişmeye bağlı olarak elektrik talebi, mart ayından itibaren düşmeye başladı. Talep, salgının başladığı günden bugüne yüzde 14-15 orantısında geriledi.
Doğal gaz tüketimi de düştü. Tüketim, endüstride yüzde 16, santrallarda yüzde 44, konutlarda yüzde 2 orantısında geriledi. Münhasıran santralların gaz talebindeki sert düşüş, dikkatlerden kaçmadı.
Evet, akaryakıt tüketimi ne oldu? Kesimin hesaplamalarına nazaran benzin tüketimi 40-45, motorin tüketimi yüzde 35 dolayında azaldı.
GAZDAN ELEKTRİK ÜRETİMİNDE SERT FREN
Nisan, elektrik üretim ve tüketimi yanından “özel bir ay” olarak kayda girdi. Nisanda, elektrik tüketimi bir evvelki yılın birebir ayına nazaran yüzde 15.4 orantısında geriledi ve aylık tüketim 19 milyar 993 milyon kilovatsaat oldu.
Anılan ayda, elektriğin yüzde 45.6’sı akarsu ve barajlı tesislerden üretildi. Sudan, 9 milyar 107 milyon kilovatsaat üretim yapıldı. Rüzgarın yekun elektrik üretimindeki behresi, 1 milyar 976 milyon kilovatsat ile yüzde 9.9 oldu.
Doğal gazdan üretim, 1 milyar 472 milyon kilovatsaat ile yüzde 7.4’te kaldı; sert bir fren yapıldı. Doğal gazdan evvelki yıllarda üretim en makûs koşullarda yüzde 30 seviyesinde gerçekleşiyordu. Linyitten üretim de yüzde 12 oldu.
KIMI SANTRALLAR “SIFIR” ÇEKTİ
Doğal gazdan elektrik üretimindeki bu sert düşüşün santral bazında yansımaları da ortaya çıktı. Birtakım santrallar, nisan ayında sıfır çekti, 1 kilovatsaat elektrik üretmedi.
Nisanda, üretim yapmayan santrallar şöyle:
– Kırıkkale’deki 950 megavat gücündeki Acwa Santralı,
– AKSA’nın Antalya Güç Santralı,
– Alım Grubu’nun Samsun Santralı,
– Cengiz Holding’in Samsun Santralı üretim yapmadı.
Başka santrallar da ayın belirli günlerinde üretim yaptı. Bu santrallar da şöyle:
– Hamitabat Satralı: 10 gün çalıştı,
– Erzin Santralı: 14 gün çalıştı,
– EnerjiSA Bandırma: 8 gün çalıştı,
– EnerjiSA Bandırma 2: 14 gün çalıştı,
– İç Anadolu Santralı: 24 gün çalıştı,
– Denizli-Turcas Santralı: 25 gün çalıştı,
– Yeni Enerji’nin Santralı: 3 gün çalıştı.
haberturk.com
—
SonDakikaHaberlerii