Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) savaş kapsamında 15 vilayette 16-17-18-19 Mayıs’ta uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması başladı.
İçişleri Bakanlığının genelgesiyle Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak olmak üzere yekun 15 vilayetteki sokağa çıkma kısıtlaması, 19 Mayıs Salı gece yarısı sona erecek.
Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu 16 Mayıs Cumartesi ve 17 Mayıs Pazar günleri market, bakkal, manav, kasaplar ve online satış yapan işletmeler örtük olacak.
18 Mayıs Pazartesi ve 19 Mayıs Salı günleri ise marketler, bakkallar, manavlar ve kasaplar 10.00-16.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. Vatandaşlar, 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş ve altında bulunanlar hariç olmak üzere, farz gereksinimlerinin karşılanması ile hudutlu olmak ve araç kullanmamak kaidesiyle (engelli vatandaşlar hariç) ikametlerine en yakın market, bakkal, manav ve kasaplara gidip gelebilecek.
Tıpkı saatler arasında marketler, bakkallar, manavlar ve kasaplar evlere/adrese servis halinde de satış yapabilecek.
Sokağa çıkma kısıtlaması boyunca ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş noktaları ile bu iş mekanlarının yalnızca ekmek satan bayileri, ayrıyeten tatlı üretiminin yapıldığı/satıldığı iş noktaları açık olacak. Bu iş alanlarında yalnızca ekmek, unlu mamul ve tatlı satışı yapılabilecek.
Lokanta ve restoranlar “paket servis” yapmak kaidesiyle açık olabilecek
Kısıtlamanın olduğu günlerde vatandaşların dışarı çıkamadığı saatlerde tatlı satışı yapan iş tarafları yalnızca eve/adrese servis biçiminde satış yapabilecek.
Ramazan ayı münasebetiyle sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu 4 günde yalnızca konutlara paket servis halinde hizmet sunmak üzere lokanta ve restoran stili iş alanları, ilaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ait faaliyetleri yürüten iş alanları açık olabilecek.
Faaliyetine müsaade verilen öteki kurum ve kuruluşlar ise şöyle:
“- Kamu ve şahsi sıhhat kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri,
– Farz kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile işletmeler
– Acil davet merkezleri, AFAD üniteleri, Vefa Çevre Destek üniteleri, Göç Yönetimi, PTT
– Valilikler/kaymakamlıklar tarafından yerleşim merkezleri için her 50 bin nüfusa bir adet ve bölge sonları içinden geçen şehirlerarası kara yolu ve varsa otoyol üzerinde her 50 kilometre için bir adet olmak üzere belirlenecek sayıda akaryakıt istasyonu ve lastik tamircisi.
– Doğal gaz, elektrik, petrol kesiminde stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler
– İçme suyu dolum tesisleri ile içme suyu, gazete ve mutfak tüpü dağıtımını yapan şirketler,
– Hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri,
– Sıhhat hizmetlerinin kapasitesini arttırmaya yönelik acil inşaat, donanım vb. faaliyetleri yürüten işletme/firmalar,
– Bulunduğu bölgenin İl/İlçe Hıfzıssıhha Konseyi tarafından müsaade verilmesi koşulu ile makarna, un ve unlu mamüller, süt, et, balık üretimi ile üzere temel besin hususlarının üretiminin yapıldığı tesisler ve kağıt, kolonya üretimi başta olmak üzere hijyen gereçleri ile bu gereçlerin üretimi için muhtaçlık duyulacak hammaddelerin üretiminin yapıldığı tesisler,
– Yurt içi ve dışı taşımacılık ve lojistiğini yapan firmalar,
– Oteller ve konaklama konumları,
– Besin, paklık ve ilaç üzere dallara ambalaj sağlayan üretim tesisleri,
– Çalışanları inşaat alanında/maden meydanında bulunan şantiyede konaklayarak prodüksiyonu yahut çalışması devam eden büyük inşaatlar ile madenler,
– Gazete, radyo ve televizyon kuruluşları ile gazete basım matbaaları,
– Daha evvelce sözleşmeye/taahhüde bağlanmış ve belirlenen mühlet içerisinde yetiştirilmesi gereken ihracata husus; mal, gereç, eser, araç-gereç üreten iş konumları ve tesisler,
– Zirai gayeli akaryakıt satışı yapılan Tarım Kredi Kooperatifleri,
– Kısıtlama müddetinde yağmura bağımlı ziraî faaliyetler göz önünde bulundurularak valilikler/kaymakamlıklar tarafından tespit edilecek muhtaçlığa nazaran kura ile belirlenecek, zirai ilaç, tohum, fide, gübre üzere ziraî üretime ait eser satışı yapan işletmeler.”
– 65 yaş üstü vatandaşlar pazar günü yürüme aralığında dışarı çıkabilecek
Öte yandan meteorolojik olgulara nazaran 17 Mayıs Pazar günü hava sıcaklıklarının yüksek seyredeceğinin kıymetlendirilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların sokağa çıkma saatleri değişti.
Yapılan değişiklikle bu kapsamdaki vatandaşlar ile gereksinim duyulan hallerde refakatçilerine, pazar günü 12.00-18.00 saatlerinde, yürüme aralığıyla sonlu olmak, çevre ara kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla muaflık tanınacak.
Belirtilen istisnalar dışındaki tüm vatandaşlar meskenlerinde kalacak.
Seyahat müsaade dokümanları sokağa çıkma kısıtlaması mühletince muteber olacak.
Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu 16 ve 17 Mayıs günleri gazete dağıtımı, gazete şirketlerinin ring halinde çalışacak dağıtım araçları, belirlenen içme suyu dağıtım bayileri ve Vefa Toplumsal Destek Üniteleri aracılığıyla yapılacak.
18 Mayıs Pazartesi ve 19 Mayıs Salı günü ise gazete dağıtımı/satışı marketler ve bakkallar aracılığıyla olacak.
Alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci hususu mucibince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere tersliğin durumuna nazaran kanunun ilgili hususları yeterince süreç yapılacak, konusu kabahat oluşum eden davranışlara ait Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci unsuru kapsamında gerekli isimli süreçler başlatılacak.
AA
—
SonDakikaHaberlerii